De kracht van een gezamenlijk doel!

De kracht van een gezamenlijk doel!

De kracht van een gezamenlijk doel!

Zoals velen vond ik de actie van Diederik Gommers afgelopen week inspirerend. We raken in deze tijd de verbinding met elkaar kwijt. En wat is dan mooier om een gezamenlijk doel vast te stellen. Dat verbindt! Dit fenomeen is ook door te trekken naar je werksituatie.

We leven in een omgeving waar (zeker nu) veel verandert. Het is onvoorspelbaar en onzeker. Weer thuiswerken, minder contact met de klant en minder contact met elkaar. We raken de verbinding met elkaar langzaam kwijt daar we op alle vlakken afstand moeten houden. Hoe realiseer je dan toch hetgeen waar je als bedrijf voor staat?

Mijn ervaring: Onderschat de kracht van een gezamenlijk doel niet! Het verbindt! En het is goed om daarbij stil te blijven staan en te blijven benadrukken. Juist in deze tijd! Dus…

Pak je Missie & Visie erbij!

Het is zogezegd ” the glue that keeps your company together”. Lees je Missie & Visie nog eens kritisch door en verzamel een aantal collega’s. Degene die klantcontact hebben, de mensen die je product maken, de nieuwe frisse wind die je net hebt aangenomen en praat erover. Blijf je vragen stellen! Wat is er veranderd in je omgeving? Wat loopt goed? Wat kan beter? Wat zien jouw collega’s? Wat ziet die ene nieuwe collega die onlangs begonnen is? In een aantal waardevolle sessies kun je de Missie & Visie doornemen. Misschien voor een deel herijkt, voor een deel aangescherpt en voor iedereen weer goed om het op het vizier te hebben.

Visualiseer!

We vergeten het vaak. Maar we hebben het gewoon nodig om af en toe te horen waarvoor we die 8 uur per dag ook al weer voor werken. Zeker nu we nog langer op afstand van elkaar werken. Mijn ervaring is dat je een Missie & Visie het krachtigste kunt delen aan de hand van een metafoor met een beeld. Een beeld met een verhaal blijft hangen. Gebruik dit beeld in bijeenkomsten en grijp er naar terug om uit te leggen hoe hetgeen je wilt doen daaraan bijdraagt. Missie & Visie heeft geen nut als je het niet dagelijks in je werk kan laten leven. Het is een way of life binnen jouw bedrijf.

Verbinding en autonomie gaan hand in hand!

Als we samen voor een doel gaan, hebben we eerst verbinding met elkaar nodig. Moeilijk in deze Corona tijd waar we op afstand van elkaar aan het gezamenlijke doel werken. Toch gaan autonomie en verbinding hand en hand naar mijn mening. Mijn 4 tips om toch samen zelfstandig te werken aan een doel.

Stel vast wat je met jouw team bijdraagt aan het doel van het bedrijf. Een gezamenlijk doel op teamniveau verbindt mensen in een team en opgeteld de verschillende teams binnen je bedrijf. Kijk wat je voor kennis nodig hebt in je team om dit te bereiken en hoe dit verspreid is over de collega’s. Hoeveel teams zijn er niet waar maar 1 iemand weet hoe iets werkt. En hoe leuk is het om samen aan iets te werken wat je nog niet weet. Het creëert begrip voor een anders werk en je leert zelf wat nieuws. Bespreek met je team hoe je dat wilt doen. Wat vinden jullie belangrijk in jullie samenwerking onderling en in samenwerking met andere teams? Het klinkt overbodig, maar ik heb al in heel wat teams gewerkt waar het juist de onuitgesproken verwachtingen naar elkaar waren die tot irritatie leidden. Herken je het? Het beroemde ‘wij- zij’! En geloof me maar: ‘wij-zij’ helpt niet in ‘wij’ voor de klant. Zorg voor plezier en ontspanning om je collega’s op een andere manier te leren kennen. Een pubquiz, virtuele borrel, koffieleut moment, een online Escape room, etc. Er is meer dan werk. Neem er de tijd voor in deze thuiswerk situatie. Binnen je team en over teams heen. Dus handen op elkaar en nog even volhouden op afstand, maar met elkaar!

ByKim